line

Úspešne ste vytvorili webstránku alebo eshop s perfektným názvom, nádherným dizajnom a pútavím textom Vášho produktu alebo služby? Úprimne gratulujeme! No ak máte pocit, že teraz stačí už len čakať na návštevníkov, ktorých automaticky prinesie Google, či Seznam, tak ste na omyle.

„Ak doma napíšete knihu, nikdy sa nestane bestsellerom ak o nej nikomu nepoviete.”

Ktokoľvek, kto vytvorí novú webstránku s novou doménou musí informovať internet o tom, že existuje. Ani veľký Google nedokáže Vašu novú stránku ihneď evidovať, no je dobré začať práve u gigantov.

Informujte vyhľadávače o Vašej webstránke

Prvým krokom je určite registrácia, verifikácia alebo napojenie domény vo vyhľadávačoch. Ide o pomerne jednoduchý proces, kedy cez nástroje konkrétnych vyhľadávačov, ako je Google, Seznam, Bing alebo Yandex informujete o novej stránke na internete. Dané vyhľadávače následne prelistujú obsah Vašich stránok a zverejnia ich vo výsledkoch svojho vyhľadávania pre konkrétne kľúčové slová. Doba kedy budú Vaše webstránky zverejnené vo vyhľadávaní je čisto v moci konkrétneho vyhľadávača, preto je nutné byť trpezlivý - nejedná sa o proces na počkanie.

Viac informácii v nápovede Why is my website not displayed in search engines?

Webstránka na prvej stránke v Google

Snom každého webmastera, majiteľa webstránky alebo eshopu je prvé miesto vo vyhľadávaní Google. Je však nutné pochopiť fungovanie Googlu a uvedomiť si, že webstránok s podobným zameraním je na internete viacero a ich cieľ je rovnaký - bojovať o prvé pozície vo vyhľadávaní. Dôležité je však uvedomiť si, na aké kľúčové slová chcete byť v popredí vyhľadávania.

Googlu nemôžete jednoducho povedať, "Som eshop s hračkami, zaraď ma na 1. miesta vo vyhľadávaní". Je to robot a jeho úlohou je zobraziť ľuďom to, čo na googli vyhľadávajú. No a čo vlastne ľudia vyhľadávajú? Napr.:

  • "predaj hračiek"
  • "hračky pre deti do 3 rokov"

a práve toto je gro celého fungovania Google. Pre konkrétnu frázu zobrazí Google stránku, ktorá je pre dané kľúčové slová najkvalitnejšia. Takže niekto môže byť na 1. pozícii v Google na frázu "predaj hračiek", no pri vyhľadaní "hračky pre deti do 3 rokov" sa vôbec nezobrazí na prvej stránke vyhľadávania.

Spätné odkazy (linkbuilding)

„Pokiaľ o Vašej knihe hovoria iný, začnú ju nakupovať aj ďalší.”

Rovnaké je to aj s Vašou webstránkou. Ak budú o Vašej webstránke písať iné webstránky, Google danú sympatiu zaznamená a Vašej webstránke voľne povedané dá bod.

Dobrým zdrojom spätný odkazov môže byť registrácia do katalógov, ako je Azet, Zoznam, Seznam, Centrum, Atlas.. (aj napriek názorom, že už ide o zastaralý spôsob linkbuildingu má stále svoju silu pre vyhľadávače). Ďalším zdrojom dobrých spätných odkazov je tvorba tzv. PR článkov, kde na iných webstránkach alebo blogoch opisujete (alebo niekto opisuje) Vašu službu alebo produkt. Spätné odkazy môžete získať napríklad aj u svojho dodávateľa alebo partnera, ktorý Vás propaguje odkazom na svojich stránkach, poprípade na diskusných fórach alebo sociálnych sieťach (vždy je nutné dodržiavať pravidlá danej webstránky, na ktorej odkaz zverejňujete).

Google (aj iné vyhľadávače) majú vlastné algoritmy, s ktorými určujú pozície vo vyhľadávaní konkrétnych webstránok. A dokonca ani registrácia do všetkých katalógov, alebo iných zdrojov nezaručí prvé pozície. No v zásade, čím viac overených a relevantných webstránok na Vás odkazuje, tým pre Vás lepšie. Google však sleduje internet globálne, preto neodporúčame tzv. hromadné nakupovanie spätných odkazov, ktoré môžu naopak uškodiť povesti Vašej stránky a to na dlhú dobu.

Viac informácii v nápovede How to properly create and promote their sites on the Internet?

Kvalitný a jedinečný obsah

„Vytvárajte webstránky pre užívateľov, pre ktorých sú určené a tvorte kvalitný obsah podľa vlastných slov.”

Google miluje jedinečný obsah. Ide azda o najdôležitejší a pre Google najčistejší zdroj informácii. Inak povedané nekopírujte obsah iných stránok a nevtierajte sa vyhľadávačom do "...". Tvorte obsah webstránky tak, aby sa na nich návštevník cítil príjemne. Je to logické, nakoľko jedinečný obsah je niečo, čím prispievate do internetu niečim novým. Google tiež dokáže rôznymi nástrojmi sledovať, ako sa návštevník na Vašej stránke cíti. Ak je Vaša stránka prínosom pre internet a užívateľov, ktorí ju navštevujú, tak nie je dôvod aby ju Google nezobrazil na popredných stránkach vo vyhľadávaní.

  • Hlavne pri eshopoch je pochopiteľné, že ak získavate popis a názov produktov od dodávateľa, je niekedy až nemožné vytvoriť pre ne jedinečný obsah. Google s danou duplicitou počíta, no osvieženie textu voči rutine Vám len pomôže.

Dôležité je ale priebežne aktualizovať stránky novým obsahom napríklad cez blog o produktoch alebo službách, ktoré poskytujete. Okrem toho, že Vám prinesú relevantných návštevníkov z vyhľadávania na kľúčové slová, tak sám Google ocení, že na stránke vždy nájde nový obsah a stránku nebude považovať za statickú.

SEO a marketing

„Nezastavte sa! Vždy je čo vylepšiť.”

Pre dosiahnutie vyšších pozícii v organickom vyhľadávaní, či navýšení návštevnosti v spojení s vyšším ziskom existuje množstvo ďalších možností a nástrojov, ktoré by ste mali postupne absolvovať. Preto sme pre podobné účely v administrácii WEXBO® vytvorili plán na prvotnú propagáciu Vašich webstránok alebo eshopu, ktorú nájdete v sekcii Support / Marketing. Plán sa neustále aktualizuje podľa aktuálnych trendov, preto Vás zaručene potiahneme k vyšším cieľom. Stačí nás sledovať.

A čo by podľa Vás malo byť prvé po dokončení webstránok? Napíšte do komentára pod článkom.

Comments to article



Contact uswe are providing the support from 9 am to 5 pm